Een veilige groepenverdeler

De groepenkast is het Energie verdeelsysteem in een woning. Met de opmars van technologieën zoals Zonnepanelen, Laadinfra, Warmtepompen en Batterijopslag worden er andere eisen gesteld aan het ontwerp en uitvoering van de groepenverdeler. Bij nieuwbouwinstallaties, maar zeker ook bij uitbreidingen in bestaande installaties. Denk hierbij aan gelijktijdigheid, selectiviteit, warmteverliezen, de netaansluiting etc. Het aantal vragen stapelt zich op. Vakmanschap en vakbekwaamheid zijn en worden steeds belangrijker om een veilige groepenkast in een veilige meterkast te kunnen blijven garanderen.  Het kan ook goed mis gaan.

Besparen op uw gasverbruik `bij het verwarmen van uw gebouw

De meeste huizen en bedrijven worden verwarmd met een CV ketel die op gas werkt. Er is onderzoek gedaan naar de efficiëntie van CV installaties en het bleek dat 85% van de installaties niet goed ingeregeld zijn. Om tot een beter rendement te komen moeten de installaties waterzijdig ingeregeld worden. Ook staan bij veel ketels het interne boilertje aan wat het tappen van warmwater comfortabel maakt. Na metingen die wij zelf uitgevoerd hebben zijn we er achter gekomen dat het water in het boilertje ongeveer 8 keer per uur opgewarmd wordt zonder dat u het gebruikt heeft. Maar dat kost niet alleen gas maar ook elektra. Voordat de boiler verwarmd wordt gaat eerst de ventilator aan (stroom) daarna het gas maar ook de pomp (elektra). Als je de hele dag niet thuis bent verbruikt u best veel energie. De boiler in uw CV ketel kan meestal uitgezet worden. Het nadeel is dan wel dat u iets langer moet wachten op het warme water als u de kraan open zet.

Besparen op w gasverbruik tijdens het douchen

Er zijn stortdouches die 40 liter water per minuut uit de douchekop laten komen. Met een douchekop die 6 liter water per minuut doorlaat kan je binnen 8 minuten helemaal schoon zijn.

Het verschil is  liter water wat van 10 graden naar 35 graden is verwarmd.

Dat is per jaar een besparing van 17.200 liter water een enorme besparing op het gasverbruik

Heeft u zonnepanelen? Doe de wasmachine of wasdroger overdag aan. Of laadt uw elektrische auto op

Als u zonnepanelen heeft dan en de zon schijnt, dan kunt u het beste de energie-slurpende machines aan zetten. De duurzaam opgewekte zonnestroom gebruikt u dan meteen zelf. Denk hierbij ook aan het laden van de elektrische auto.

Bespaar op kosten met een dynamisch energiecontract

De energieprijzen worden steeds hoger, ze zitten inmiddels tegen een plafond. Met een dynamisch energiecontract kunt u per uur zien wat de kosten van stroom gaan worden. Met die kennis kunt u dus de stroom-slurpende apparaten in uw gebouw aan zetten als de prijs laag is. uit ervaring weten wij dat een dynamisch energiecontract voordeliger uitpakt dan een vast contract. Of dit in de toekomst ook zo blijft weet niemand.

Laat uw elektrische installatie inspecteren voordat u zonnepanelen of een warmtepomp laat installeren

Als u de gasinstallatie gaat laten vervangen door een warmtepomp of infraroodverwarming  en ook nog zonnepanelen laat plaatsen dan is het onverstandig om er vanuit te gaan dat uw groepenverdeler dat allemaal wel aan kan. De meeste problemen komen later als alles op uw bestaande groepenkast aangesloten is. Het vermogen kwam eerst uit het gas maar nu uit uw groepenkast. De bedrading in uw groepenverdeler moet hier wel geschikt voor zijn, en dat is hij meestal niet als er zoveel elektrische apparatuur bij komt.

 

De hoofdzekering moet opnieuw berekend worden.

Ons advies is dan ook om eerst te bepalen wat u allemaal op elektra wil gaan aansluiten.

Het totaal aangesloten vermogen en de gelijktijdigheid bepalen. Dan de waarde van de hoofdzekering laten berekening, en dan een offerte opvragen bij het energiebedrijf voor de verzwaring.

 

Tegenwoordig wel even afwachten of u de verzwaring wel kunt krijgen dat komt omdat het net overbelast is. Daarna pas overgaan op offertes opvragen voor alle apparatuur die u gekozen heeft. Hou er ook rekening mee dat de bekabeling naar alle nieuwe elektrische apparaten de juiste berekende dikte hebben. Een NEN1010 / NEN3140 Inspectie zou hier op zijn plaats zijn.

Wij kunnen de benodigde berekening ook voor u maken en u adviseren in het hele traject.

Neem daarvoor contact met ons op.